Verhuizen naar de tuin om de crisissen te overleven? Of is het een statement?

Ik slaap en leef tegenwoordig veel in de tuin. Heerlijk zijn de avonden waarop de sterren en de maan zichtbaar zijn. Zalig zijn de ochtenden met het natte gras tussen mijn tenen. Het voelt als vakantie in de natuur. Het zijn slechts twee van de vele fijne momenten van dat buiten leven. Nochtans kijken mensen erg verbaasd op als ik zeg dat ik buiten slaap, in de tuin. Om niet te zeggen dat ze het ietwat wacko vinden en me in één adem bezorgd vragen of het wel goed met me gaat. Het één heeft niet noodzakelijk met het ander te maken hebben, maar het kan.

Lekker gezellig, mijn cocon, als je't zo wil noemen, achteraan in de tuin. Onder het afdak staat een gasvuurtje, een zetelbed waar een ondergaande zon op schijnt, en uiteraard zijn er wat sfeerlichtjes. 

De zithoek bij de vuurkorf baadt vaak in de zon, maar ik kan er ook mijn trainingen doen. In het tuinhuis staat zowel koelkast, sportmateriaal, kleren en keukengerei. It's all I need

Bij heldere nachten leg ik me onder de sterren, niet onder het dak van het tuinhuis. Ik kan het iedereen aanraden om het af en toe te doen. Ronduit heerlijk! Beter dan een slaapkamer!Er zijn meerdere redenen waarom ik buiten slaap en leef. Het financiële is er één van. De grootste. Corona heeft een zware impact gehad op zowel mijn zaak Fitter&Fitter als op mezelf, als ondernemer. Financieel was Corona niet bepaald een cadeau voor de zaak. Er zijn veel ondernemingen failliet gegaan door Corona. Ook voor Fitter&Fitter is het nog steeds dansen op een slappe koord om niet hetzelfde lot te ondergaan. Persoonlijk ging het me ook niet voor de wind. De effecten van corona op mijn zaak, deden me als eigenaar ook gedwongen stilstaan bij de dingen. Arbeidsongeschikt was het verdict, om mentale redenen, of je't dan burnout wil noemen of er een ander label op plakt. Dat betekent leven op een uitkering, wat in tijden van energiecrisis geen lachertje is. Het is sowieso geweten dat in België het leven als single vaak duur is. Dat is zeker nu in deze energiecrisis niet anders. Als single deze energiecrisis overleven met slechts een uitkering, dat vergt creativiteit, veerkracht en positiviteit. 

De eenvoudigste oplossing voor dat financiële vraagstuk was het verhuren van kamers. En zo geschiedde. Ik verhuur een kamer gedurende één jaar aan een student, en een andere kamer staat op AirBnb. Als beide kamers verhuurd zijn, slaap ik buiten. Zo heb ik extra inkomsten. Deze maand is er een AirBnB'er gedurende een hele maand, dus ik zit een hele maand buiten. Ik moet dat ietwat nuanceren. Douchen, koken, eten kan ik ook binnen, die ruimtes worden gedeeld met de medebewoners. Ik probeer wel de huurders hun ruimte en privacy te geven, en kook, eet en werk zoveel mogelijk buiten.


Het zou hypocriet zijn om het enkel op het financiële te steken. Zo groot is mijn slachtoffergevoel nu ook niet. In de afgelopen jaren ben ik van outdoor sporter steeds meer een buitenmens geworden. Steeds vaker zette ik me met de laptop buiten, zat ik 's avonds eens aan een vuurtje en sliep ik buiten. Ja, ook in de winter. Steeds meer ging ik kamperen, midden in de week, op een weekenddag, of als vakantie. Soms met, soms zonder tent, gewoon onder de blote hemel. Het deed me nog meer dan voordien beseffen hoe we als mens een stuk van de natuur zijn en hoe krachtig de natuur is voor onze gezondheid. Buiten slapen, koud douchen, natuurlijke voeding, ... er zijn massaal veel positieve effecten op de gezondheid in dat buiten leven. Dat buiten leven doet je ook bewust worden van het beruchte cliché less is more. We hebben minder nodig dan we denken. Aan mijn tuinhuis vind ik veel van wat ik nodig heb terug. Ik heb er een gasvuurtje om te koken, een koelkast, een kampvuurplekje en rekken voor kleding, weliswaar slechts een zoveelste van hoeveel ik in huis heb. Edoch, genoeg! Het wil niet zeggen dat ik het comfort van een huis niet meer nodig heb, maar ik zie wel in hoe relatief nodig hebben is. Nodig en nodig is twee. Nodig om te overleven, of nodig om je elke dag een comfortabel gevoel te geven? Moet het echt elke dag, dat warm eten, een warme douche en 20° in huis, of kan het ook de ene dag wel, de andere dag. Gewoon een beetje minder quoi, niet elke dag minder, maar geregeld. Ik sprak recent nog met een vluchteling van 18 jaar, die 3 jaar te voet onderweg is geweest van zijn land naar hier. Wat een luxe heb ik dan, denk ik dan, met een tuinhuis, een keuken en een douche, en vooral, een thuis, een plek waar ik mijn spullen kan bewaren.


Er is nog wel een derde reden voor dat buiten zitten. Noem het stil activisme tegen hoe de wereld draait. Er is een klimaatcrisis. Guterres sprak afgelopen week op de internationale klilmaattop de magische woorden "We're on a highway to climate hell, with our foot still on the accelerator." We zitten in een energiecrisis die het leven onbetaalbaar maakt, of toch ons leven zoals we het ons eigen gemaakt hebben. We zitten met een vluchtelingencrisis en een tekort aan opvang. In Leuven is er ook een tekort aan betaalbare koten. Ik noem dat ook een tekort aan opvang. Door buiten te leven en minimalistisch te leven, maak ik een beetje statement tegen hoe we als maatschappij destructief met dat klimaat omgaan. Door buiten te leven is het een beetje een statement tegen hoe we verknocht zijn aan ons energieverbruik (wonen, reizen, mobiliteit) en hoe onze maatschappij op kapitalisme gericht is. Door buiten te leven, kan ik 2 mensen onderdak bieden, vluchteling of niet. 

Ja, ik moet wat inboeten op mijn levensstijl. Ik moet op privacy en comfort inboeten, en neen, soms vind ik dat echt niet zo tof. Maar er zijn veel momenten waar die buitenlucht me evenveel of meer comfort, deugd en voldoening geeft als binnen zitten. Ik ben niet van zin om de rest van mijn leven buiten te gaan leven, zo'n freak ben ik nu ook weer niet. Het is een tijdelijke oplossing, maar het is wel een voor de hand liggende oplossing om een financiële crisis het hoofd te bieden en tegelijkertijd een statement tegen hoe we met de wereld omgaan. De tekst van Eddie Vedder's Society dekt de lading, al mag het nummer iets vrolijker. Ook buiten kan er gedanst, gelachen en gefeest worden. En of! Life is out there! 
Huttentocht Rila & Pirin, puur avontuur en een overdosis natuur

Bulgarije is de Alpen niet, en de Alpen zijn Bulgarije niet. Als reisbegeleider trok ik met een bende Bootz-jongeren naar het Rila- en Piringebergte. Een prachtig en bij wijlen ontroerend avontuur vol gletsjermeren en geluk.

Backpacken in de Alpen

Ik trok als begeleider van een backpackreis met Bootz naar Les Alpes de Haute Provence. Acht dagen met tent en rugzak door de ongerepte natuur. Duurzaamheid en ecologisch bewuste keuzes als rode draad. In fysieke gezondheid, in voeding, in gebruikte materialen en in transport.

Switch! Heroriënteren. Als freelancer aan de slag! Maar waar?

Corona heeft me doen heroriënteren. Een sabatjaar was nodig om uit te zoeken hoe zowel mijn zaak na Corona kon blijven bestaan als wat ik zelf wil doen voor de kost. Een koerswijziging was nodig. Et voilà, een nieuwe weg als freelancer in communicatie en organisatie is een feit, of alleszins een poging tot ...

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter grondig te herbekijken.

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter en dus ook zijn werk grondig te herbekijken. De hele organisatie werd dooreengeschud door Corona. Bart neemt je mee in het proces dat heroriëntering is, en hoe arbeidsongeschikt zijn (burnout?) als zaakvoerder geen walk in the park is.

Fietsevent Ronde van België (CMI): It's a paradise. It's not a place you can look for. It's a moment in your life!

Laat je niets wijsmaken, de Ronde Van België is géén fietsevent. Hoe hard de organisatoren ook hun best doen om het zo te laten uitschijnen, dat is het niet. Wat het dan wel is? Ik promoveerde mezelf vrijpostig tot vliegende reporter en fladderde gedurende drie dagen doorheen het peloton om uit te vissen wat het dan wel was, en ik kwam terug met een doos vol verhalen.

Rocky Challenge, Mountainbikeweekend met Count Me In

Een veertigtal mountainbikers waagden zich aan het eerste MTB-weekend van Count Me In. Het beloofde drie dagen vol avontuur, plezier, gezelligheid en vriendschap te worden. Ook ik was van de partij, en zoals dat gaat wanneer ik ergens heen ga, maak ik daar graag een verhaal van :-) Zo ook nu...

Een geslaagde avontuurlijke tocht à la Kamp Waes als sportdag en teambuilding

Vandaag organiseerde Fitter&Fitter een sportieve teambuilding voor VEKA, het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap. ‘Iets à la Kamp Waes’, hadden ze gevraagd. Ik was op slag in mijn nopjes. Lees hoe onze groep een uitdagende teambuilding tot een goed eind bracht.

Fitter&Fitter coach Bart fietst de Marmotte

In 2020 vroeg mijn goede vriend Dries of ik de Marmotte wilde meerijden. Ik kende die fietstocht niet en zei in volledige Pipi Langkousstijl: "Ik ken het niet, dus ik weet niet of ik het kan, maar da's goed, het zal wel lukken." Het werd een jaar waarop de fiets een prominentere rol kreeg in mijn leven. Lees hier het, nou ja, euh, "uitgebreide" verslag. :-)

What I talk about, when I talk about preparing de Marmotte

Murakami schreef een bestseller over waar hij tijdens het lopen aan dacht. Bart, trainer-oprichter van Fitter&Fitter, rijdt op 4 september de befaamde Marmotte Granfondo en waande zich een Murakami op de fiets. Lees hier het verslag van de voorbereiding.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Lees hoe veel lopers worstelen met loopblessures en ontdek met 5 tips hoe jij blessures kan afhouden. Blijf blessurevrij, word sneller, sterker en verbeter je houding met deze tips.

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

De wereld is de pedalen kwijt. Corona doet de hele wereldpolitiek wild om zich heen slaan. We verstoppen ons letterlijk en figuurlijk achter mondmaskers om de grotere problemen en daarmee onze verantwoordelijkheid en ons falen te ontlopen. Tientallen andere welvaartsziektes richten al jaren meer schade aan dan het C-virus. Ondertussen gaat de planeet in ijltempo naar de vaantjes gaat. Toch zijn we enkel in staat ingrijpende maatregelen te treffen voor Corona. Waarom toch?

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x