Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

Corona: Wat als we nu eens begonnen met een gezonde wereld ipv met mondmaskers en lockdowns?

De wereld is de pedalen kwijt, een beetje zoals in de strip waar een fietser door de lucht vliegt terwijl zijn fiets tegen het muurtje tien meter eerder tot stilstand is gekomen. Losgeslagen in de overtreffende trap. Als de wereld geïnterneerd zou kunnen worden, dan mocht-ie direct binnen. Liefst vanavond nog. En een tijdje quarantainegewijs binnenblijven graag. Geheel in lijn met de tijdsgeest. Herbronnen. Je huis staat in lichterlaaie en het enige waar je je zorgen om maakt is dat het vuur in de keuken nog op staat. De brandweer komt af met loeiende sirenes. De heldhaftige mannen stappen uit, gehuld in hun dikke pakken. Tussen hoop en wanhoop roep je hen toe: “Snel snel, mijn vuur staat nog aan! Ga dat uitzetten!” De in dikke pakken gehulde helden dringen het huis binnen, trotseren de vlammen, ontwijken vallende brokstukken, en draaien het kookvuur uit. De helden komen weer naar buiten. Omstaanders applaudisseren en wapperen met wit beddengoed. De brandweermannen stappen met enige trots -dat klusje hebben we goed geklaard- weer in hun brandweerwagen en rijden weg, terwijl het huis verder afbrandt.

Dat moet zo ongeveer symbool staan voor waar we momenteel mee bezig zijn. De wereld staat in brandt, maar het enige wat ons bezig houdt is dat ellendige virus. Het klimaat warmt op aan een ijltempo. Natuurrampen zullen regel worden. Droogte, overstromingen, stormen, noem maar op. De bevolking kampt met welvaartsziekten die je op de vingers van een volledige, meerkleurige klas eerste leerjaar niet meer tellen kan. Elk kind van de klas krijgt er minimum 3, tot eenieders jolijt! “Welke heb jij gekregen,” vraagt Matteo aan Eva. Eva kijkt in haar kaarten: “Ik heb obesitas, autisme en 3 allergieën naar keuze. En jij?” Matteo kijkt in zijn kaarten: “Burnout, kanker en een chronisch rugprobleem, waarvan 2 kaarten al voor mijn 25e op tafel moeten gelegd worden.” ’t Is nog al nie naar de wuppe, doe maar voort.


Voor een leven vol welvaartsziekten, hier teken aub!

Onze huidige, sedentaire levensstijl zorgt ervoor dat we, en dan vooral onze jeugd, tekenen voor een leven vol fysieke en mentale ziektes en dat in een wereld die regelrecht naar de vaantjes gaat. Je moet je dat inbeelden. Ze schuiven je een blad onder neus, neen, geen woonlening gespreid over 30 jaar, maar een andere bindende overeenkomst. Erop staat geschreven:  “Je krijgt in de komende 40 jaar af te reken met minimum 4 zware welvaartsziekten uit onderstaande lijst -byebye levenskwaliteit- en je krijgt een wereld die quasi apocalyptisch  naar de vaantjes gaat.  “Hier tekenen voor akkoord.” Laat maar komen, die kankers!


Waarom we overreageren op corona

En dan te weten dat de oplossingen simpel zijn. Voor probleem één, de wereldbol, is een milieubewustere aanpak de oplossing. Individuele verantwoordelijkheid en politieke verantwoordelijkheid. En ballen. Over dat ecologische luik ga ik nu even niet over uitweiden. Dat doen anderen wel voor mij. 

Het tweede probleem is onze wereldgezondheid. De wereld is in een allesoverheersende paniek geschoten en wel op een theatrale, buitenproportionele manier.  Ja, Corona kicks in en maakt slachtoffers. Het raakt ons wanneer een dierbare ziek wordt, of, erger nog, naar het land aan de overkant gaat. Maar wat hypocriet, dom of kortzichtig (schrappen wat in uw beleving het minst past) om te denken dat dit probleem ernstiger is dan alle andere gezondheidsproblemen waar onze maatschappij mee kampt. Wat een enorme angstreflex om als de bliksem onze hele economie, ons sociaal leven en ons daarmee gepaard gaan psychisch welzijn te grabbel te gooien in ruil voor de ultieme redders van de wereld, een lockdown en mondmaskers. Snoer ons de mond!


Laat ons wel wezen, de enige reden dat de hele wereld zo angstig overreageert, is omdat de gevolgen van dit virus zo snel zichtbaar zijn, in tegenstelling tot de aanpassingen van het klimaat of de snelheid waarmee andere welvaartsziekten opdagen. Ik stel het me voor, enigszins geholpen door een fantasierijke geest. Floep, vanochtend ben ik opgestaan met 30 kilo extra. Puur vet. Ik krijg geen poot meer verzet en zak door mijn rug en knieën. Ik open de krant, en hopla, wat blijkt, vanochtend zijn er  in België 600 mensen opgestaan met -floep- 30 kilo extra. Eveneens zijn er 800 landgenoten opgestaan met een psychische aandoening. Autisme, burnout, depressie. Weer 500 andere nieuwe gevallen zijn er bijgekomen in de lade van de rugklachten. De krant meldt ook nog de nieuwe gevallen van kankers, intoleranties, hoge bloedddruk, diabetes, allergieën, en noem maar op. Volgende dag op het nieuws hetzelfde liedje. Op apocalyptische wijze worden we in ijltempo overvallen door allerlei zware kwalen, en voor je't weet is op enkele weken tijd één derde van je entourage zwaar ziek. 


Bewegen in de buitenlucht als ultieme vaccin

Het frappante in die hele gezondheidskwestie is dat de oplossing geen geld hoeft te kosten, of althans dat het geld volledig averechts geïnvesteerd wordt. Sport, en vooral beweging in de natuur, verlaagt de kans op al deze ziektes, zowel de fysieke als de mentale. En ja, ook op Corona. Het is in de eerste piek duidelijk gebleken dat de patiënten en vooral de zwaar zieken veelal zwaarlijvigen waren. Wat is het een niet te vatten idee, te weten dat er een manier is om elk van die ziekten voor een aanzienlijk deel te voorkomen, maar dat daar omzeggens geen rotte frank aan gegeven wordt. 

Ga buiten sporten, kom in contact met de natuur, maak je eens vuil. Blijf weg van je scherm en ga naar buiten. Speel buiten met de kinderen in plaats van hen met wat schermtijd te sussen. Je bindt hen immers naast een tablet ook een ziekte of twee aan. Verhoog hun weerbaarheid en immuniteit in plaats van ze op te zadelen met een allergie en een paar flanellen benen. Koop of bankier niet online, maar ga naar buiten. Beweeg. Doe je meeting niet zitten op je lui en aanzwellend gat, maar wandel, loop of fiets en babbel. Kruip niet voortdurend in de wagen -you are the traffic!- maar neem de fiets -breathe nature-. Je ademt 10x zoveel zuurstof in als je wat meer beweegt. De jongste jaren zijn er boeken verschenen als “Fitness als medicijn” en organisaties als “Bewegen Op Voorschrift" uit de grond gestampt. Het is ogen uitwrijven geblazen, want ik kan het maar niet vatten. We gebruiken een budget van volksgezondheid voor terugbetaling van dokters en medicatie, maar niet voor terugbetalen van beweging. We laten de mensen liever eerst ziek worden om nadien hun behandeling terug te betalen, dan dat we ze (financieel) stimuleren om gezond te blijven.


Preventie als solidariteit in plaats van mondmaskers en lockdowns

Ik heb overigens de indruk dat diegenen die vandaag het hardst roepen om mondmaskers te dragen ‘uit solidariteit’ vooral degenen zijn die het anders niet zo nauw nemen met beweging en gezondheid. Plots slaan ze in paniek om zich heen omdat ze schrik hebben ziek te worden. Ze overladen social media met oproepen aan de wereld gericht om mondmaskers te dragen. Van de vele sporters in mijn omgeving zie ik weinigen panikeren. Ze zijn in goede gezondheid en hebben en goed immuunsysteem en weerstand. Ze hebben altijd gesport, deels voor hun plezier, maar ook om fit en gezond te zijn. Die eerste groep daarentegen zijn degenen die het vaak overbodig vonden om voldoende te bewegen en te sporten en die daardoor het niet zo nauw namen met hun gezondheid. Het is die groep die de sportieve en gezonde medemens nu een schuldgevoel wil aanpraten indien ze hun mondmasker niet dragen, middels het goedkope excuus genaamd solidariteit. “Doe het voor elkaar!” Het zijn woorden die mijn oren al veelvuldig zijn uitgekomen in de jongste maanden. Wel, beste mensen, sporten, bewegen, zorgen dat je gezond bent, ook dat is solidair zijn. Ook dat doe je voor elkaar. Als elke Belg zijn beweging zou doen, dan zou dat ons als land ook een som geld besparen. Dan zou ons dat ook veel ziektes en bijhorend leed besparen. Elke fitte, gezonde, sportende mens, betaalt belastingen voor de medische kosten van die niet-sportende medemens. Waar is dan de solidariteit? Moet ik nu een mondmasker dragen voor jou, terwijl jij jouw deel niet doet voor mij? ’t Is toch geven en nemen, dacht ik? En om dan even terug te koppelen naar het begin van mijn parlé, ook ons ecologisch gedrag is solidariteit. Elke persoon die een onnodig grote ecologische voetafdruk nalaat, speelt met de lucht en het klimaat waar de anderen in leven. Waar is dan de solidariteit?


Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan

Ik zou het daarom appreciëren als we wat minder panikeren over mondmaskers en met z’n allen het veel ruimere probleem centraal stellen. Het huis staat in brand, en dat uw kookvuur nog aan staat doet er geen goed aan, maar laten we eerst toch maar eens die brand blussen. Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan, beweeg, raak de natuur aan en respecteer ze. De wereld die moet nog een eeuwigheid mee, ’t is zo min of meer nor de wuppe, doe zo toch mor nie voort.

Gezonde en gezwinde groeten, met in de zon gerijpte zomersproeten,

Bart



Huttentocht Rila & Pirin, puur avontuur en een overdosis natuur

Bulgarije is de Alpen niet, en de Alpen zijn Bulgarije niet. Als reisbegeleider trok ik met een bende Bootz-jongeren naar het Rila- en Piringebergte. Een prachtig en bij wijlen ontroerend avontuur vol gletsjermeren en geluk.

Backpacken in de Alpen

Ik trok als begeleider van een backpackreis met Bootz naar Les Alpes de Haute Provence. Acht dagen met tent en rugzak door de ongerepte natuur. Duurzaamheid en ecologisch bewuste keuzes als rode draad. In fysieke gezondheid, in voeding, in gebruikte materialen en in transport.

Verhuizen naar de tuin om de crisissen te overleven? Of is het een statement?

De recente crisissen (corona, klimaat, energie) laten zich op vele manieren voelen. Het noopte me om drastische beslissingen te nemen om financiële problemen te vermijden. Ik verhuisde naar de tuin en verhuur mijn kamers om de energiecrisis te overleven. Als is het niet enkel om financiële redenen...

Switch! Heroriënteren. Als freelancer aan de slag! Maar waar?

Corona heeft me doen heroriënteren. Een sabatjaar was nodig om uit te zoeken hoe zowel mijn zaak na Corona kon blijven bestaan als wat ik zelf wil doen voor de kost. Een koerswijziging was nodig. Et voilà, een nieuwe weg als freelancer in communicatie en organisatie is een feit, of alleszins een poging tot ...

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter grondig te herbekijken.

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter en dus ook zijn werk grondig te herbekijken. De hele organisatie werd dooreengeschud door Corona. Bart neemt je mee in het proces dat heroriëntering is, en hoe arbeidsongeschikt zijn (burnout?) als zaakvoerder geen walk in the park is.

Fietsevent Ronde van België (CMI): It's a paradise. It's not a place you can look for. It's a moment in your life!

Laat je niets wijsmaken, de Ronde Van België is géén fietsevent. Hoe hard de organisatoren ook hun best doen om het zo te laten uitschijnen, dat is het niet. Wat het dan wel is? Ik promoveerde mezelf vrijpostig tot vliegende reporter en fladderde gedurende drie dagen doorheen het peloton om uit te vissen wat het dan wel was, en ik kwam terug met een doos vol verhalen.

Rocky Challenge, Mountainbikeweekend met Count Me In

Een veertigtal mountainbikers waagden zich aan het eerste MTB-weekend van Count Me In. Het beloofde drie dagen vol avontuur, plezier, gezelligheid en vriendschap te worden. Ook ik was van de partij, en zoals dat gaat wanneer ik ergens heen ga, maak ik daar graag een verhaal van :-) Zo ook nu...

Een geslaagde avontuurlijke tocht à la Kamp Waes als sportdag en teambuilding

Vandaag organiseerde Fitter&Fitter een sportieve teambuilding voor VEKA, het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap. ‘Iets à la Kamp Waes’, hadden ze gevraagd. Ik was op slag in mijn nopjes. Lees hoe onze groep een uitdagende teambuilding tot een goed eind bracht.

Fitter&Fitter coach Bart fietst de Marmotte

In 2020 vroeg mijn goede vriend Dries of ik de Marmotte wilde meerijden. Ik kende die fietstocht niet en zei in volledige Pipi Langkousstijl: "Ik ken het niet, dus ik weet niet of ik het kan, maar da's goed, het zal wel lukken." Het werd een jaar waarop de fiets een prominentere rol kreeg in mijn leven. Lees hier het, nou ja, euh, "uitgebreide" verslag. :-)

What I talk about, when I talk about preparing de Marmotte

Murakami schreef een bestseller over waar hij tijdens het lopen aan dacht. Bart, trainer-oprichter van Fitter&Fitter, rijdt op 4 september de befaamde Marmotte Granfondo en waande zich een Murakami op de fiets. Lees hier het verslag van de voorbereiding.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Lees hoe veel lopers worstelen met loopblessures en ontdek met 5 tips hoe jij blessures kan afhouden. Blijf blessurevrij, word sneller, sterker en verbeter je houding met deze tips.

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x