5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Een loopanalyse alleen lost het probleem niet op

(Geen zin in een long read, scroll dan direct naar onder voor de 5 tips)

Verschillende speciaalzaken bieden een loopanalyse aan. Lost een analyse een eventueel probleem op, denk ik dan. Het is fijn als je tegen een loper kan zeggen dat zijn voet naar binnen knikt, dat de knie iets anders doet  dan wat ze hoort te doen en dat de voetplaatsing anders moet, meer onder het lichaam. Maar wat doe je daarmee als loper? Kan je daarmee aan de slag? Vaak geven ze wat versterkende oefeningen mee, net zoals ook een kinesist oefeningen meegeeft. Maar laat ons wel wezen, wie voert die uit? En daarmee bedoel ik niet: “Wie probeert die eens”, maar: “Wie neemt die vast op in een schema?” Het zijn uitzonderingen die er iets mee doen. Onze visie is dat wanneer zo iemand komt voor een analyse en aanpassing van de looptechniek -ja, dat kan!- je na die analyse een aantal begeleide trainingen doet, terugkomsessies., waarin je samen aan de weak point werkt. Recent kwam S. voor het bijschaven van z’n techniek, want een knieblessure speelde hem parten als beginnende loper. Uit de analyse bleek dat er te weinig algemene corekracht was, eerder dat dan een erg afwijkende houding. Op de eerste terugkomsessie deden we een uur lang oefeningen, een mix van techniek en kracht. Voor de volgende sessies stuurde S.: “Ik had na de vorige sessie pijn, dus ik twijfel of ik nog nieuwe begeleide sessies zal doen.” Ik liet aan S. weten dat het niet abnormaal is dat hij nog pijn had. Hij kwam naar mij met klachten en we hadden enkel nog maar een analyse gedaan en één sessie. Het zou straf zijn als daarmee de problemen weg zouden zijn. Daarenboven is training altijd aftasten van de grenzen, aftasten van de zwakke punten en bijsturen. Training is geen exacte wetenschap. Misschien is een volledig uur training wel een te grote belasting. “Zullen we je volgende 3 sessies opsplitsen in 6x 30 minuten, dat is minder belastend, en dan zien we wel of je knie dat verdraagt.” S. stemde in. Bij elke volgende sessie had hij geen of quasi geen last meer.

Loopdrills die voet en bilspieren versterken, op onze looptechniektraining in Brussel


Training is trial and error

Het lijkt misschien evident, maar dat is niet zo. Vaak gaan we ervan uit dat je bij een schema gewoon je schema krijgt en klaar. Of dat nu je schema voor je halve marathon is, je oefeningen van de kinesist, of je versterkende oefeningen om je loophouding bij te schaven. Training is constant zoeken, uittesten, aanpassen. Het is voortdurend grenzen opzoeken en verleggen. Als je je grenzen niet opzoekt, is er ook geen groei. Maar wie z’n grenzen opzoekt, kan over die grens gaan, en dan loert een overbelasting om de hoek. Ik zeg vaak: “ trainen is constant flirten met blessures”. Dat is natuurlijk wat overdreven, maar ik stel het zo om mensen bewust te maken dat je in training je grenzen moet verleggen, en dat je grenzen verleggen betekent hoe ver je daarin kan gaan. Hoe belastbaar is je lichaam? Welke belasting kan het aan?

Naast S zijn er al veel lopers de revue gepasseerd voor looptechniek. Sommigen als personal training, sommigen met wat vrienden als small group training, zelfs een bedrijf. Het is telkens heerlijk om te zien hoe ze open staan voor de benadering voor het aftasten. Moeten we meer aan de kracht en werking van de voet en onderbeen werken? Moeten we meer aan loophouding werken? Is het de core, het gebruik van buik- en bilspieren waar het schoentje knelt? Moeten er nieuwe schoenen gekocht worden en wel een volledig ander type schoen? Een natural running schoen met weinig heel drop is wennen. Moet er blootvoets getraind worden? Ja natuurlijk, elke loper moet dat doen. Zijn compressiekousen misschien aangeraden?

Recent was er nog eentje die jaren worstelde met scheenbeenvliesontsteking. Eén sessie was voldoende om het probleem aan te pakken. Blootvoets lopen en oefeningen op de voorvoet (skippings, touwspringen, …) in plaats van die hiellanding en het probleem leek van de baan.

Worstel jij met een loopblessure of wil je je loophouding verbeteren? Wil je een krachtigere loper worden? Een snellere loper? Aarzel niet om ons te contacteren.


5 tips voor een blessurevrije loophouding

  1. Versterk je voet en onderbeen: spring met of zonder touw op de voorvoet, op blote voeten. Dat kan je gemakkelijk thuis doen, of net voor, na of tijdens je training.
  2. Versterk je voet en onderbeen, deel 2: loop op blote voeten. Jog of doe je loopdrills, zoals skippings, op blote voeten.
  3. Versterk je core: buikspieren, bilspieren, onderrug. Liefst met specifieke oefeningen, dus rechtstaand, in een houding die de loopbeweging benadert.
  4. Verhoog je pasfrequentie en de schaarbeweging van je benen: skippings, skippings en nog eens skippings, liefst met weerstand. Oefen met een metonoom (app) die je op 175bpm zet, of zoek op Spotify een playlist 'running 180 bpm. Wie er qua muziek en ritme alles wil uithalen, kan op JogFM kiezen tussen vele muziekgenres en loopritmes. een aanrader
  5. Doe steile hellingen. Hou je romp rechtop en let erop dat je op de voorvoet staat en dat de hiel de grond niet raakt. Train zowel met kleine als grote pas bergop.

Sportieve groet en veel succes met de training,

Bart Delobel


Huttentocht Rila & Pirin, puur avontuur en een overdosis natuur

Bulgarije is de Alpen niet, en de Alpen zijn Bulgarije niet. Als reisbegeleider trok ik met een bende Bootz-jongeren naar het Rila- en Piringebergte. Een prachtig en bij wijlen ontroerend avontuur vol gletsjermeren en geluk.

Backpacken in de Alpen

Ik trok als begeleider van een backpackreis met Bootz naar Les Alpes de Haute Provence. Acht dagen met tent en rugzak door de ongerepte natuur. Duurzaamheid en ecologisch bewuste keuzes als rode draad. In fysieke gezondheid, in voeding, in gebruikte materialen en in transport.

Verhuizen naar de tuin om de crisissen te overleven? Of is het een statement?

De recente crisissen (corona, klimaat, energie) laten zich op vele manieren voelen. Het noopte me om drastische beslissingen te nemen om financiële problemen te vermijden. Ik verhuisde naar de tuin en verhuur mijn kamers om de energiecrisis te overleven. Als is het niet enkel om financiële redenen...

Switch! Heroriënteren. Als freelancer aan de slag! Maar waar?

Corona heeft me doen heroriënteren. Een sabatjaar was nodig om uit te zoeken hoe zowel mijn zaak na Corona kon blijven bestaan als wat ik zelf wil doen voor de kost. Een koerswijziging was nodig. Et voilà, een nieuwe weg als freelancer in communicatie en organisatie is een feit, of alleszins een poging tot ...

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter grondig te herbekijken.

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter en dus ook zijn werk grondig te herbekijken. De hele organisatie werd dooreengeschud door Corona. Bart neemt je mee in het proces dat heroriëntering is, en hoe arbeidsongeschikt zijn (burnout?) als zaakvoerder geen walk in the park is.

Fietsevent Ronde van België (CMI): It's a paradise. It's not a place you can look for. It's a moment in your life!

Laat je niets wijsmaken, de Ronde Van België is géén fietsevent. Hoe hard de organisatoren ook hun best doen om het zo te laten uitschijnen, dat is het niet. Wat het dan wel is? Ik promoveerde mezelf vrijpostig tot vliegende reporter en fladderde gedurende drie dagen doorheen het peloton om uit te vissen wat het dan wel was, en ik kwam terug met een doos vol verhalen.

Rocky Challenge, Mountainbikeweekend met Count Me In

Een veertigtal mountainbikers waagden zich aan het eerste MTB-weekend van Count Me In. Het beloofde drie dagen vol avontuur, plezier, gezelligheid en vriendschap te worden. Ook ik was van de partij, en zoals dat gaat wanneer ik ergens heen ga, maak ik daar graag een verhaal van :-) Zo ook nu...

Een geslaagde avontuurlijke tocht à la Kamp Waes als sportdag en teambuilding

Vandaag organiseerde Fitter&Fitter een sportieve teambuilding voor VEKA, het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap. ‘Iets à la Kamp Waes’, hadden ze gevraagd. Ik was op slag in mijn nopjes. Lees hoe onze groep een uitdagende teambuilding tot een goed eind bracht.

Fitter&Fitter coach Bart fietst de Marmotte

In 2020 vroeg mijn goede vriend Dries of ik de Marmotte wilde meerijden. Ik kende die fietstocht niet en zei in volledige Pipi Langkousstijl: "Ik ken het niet, dus ik weet niet of ik het kan, maar da's goed, het zal wel lukken." Het werd een jaar waarop de fiets een prominentere rol kreeg in mijn leven. Lees hier het, nou ja, euh, "uitgebreide" verslag. :-)

What I talk about, when I talk about preparing de Marmotte

Murakami schreef een bestseller over waar hij tijdens het lopen aan dacht. Bart, trainer-oprichter van Fitter&Fitter, rijdt op 4 september de befaamde Marmotte Granfondo en waande zich een Murakami op de fiets. Lees hier het verslag van de voorbereiding.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

De wereld is de pedalen kwijt. Corona doet de hele wereldpolitiek wild om zich heen slaan. We verstoppen ons letterlijk en figuurlijk achter mondmaskers om de grotere problemen en daarmee onze verantwoordelijkheid en ons falen te ontlopen. Tientallen andere welvaartsziektes richten al jaren meer schade aan dan het C-virus. Ondertussen gaat de planeet in ijltempo naar de vaantjes gaat. Toch zijn we enkel in staat ingrijpende maatregelen te treffen voor Corona. Waarom toch?

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x