Een duurzame toekomst

Fitter&Fitter sport dagelijks in de natuur en houden we van de natuur. Wie zegt natuur, zegt klimaat en zegt duurzaamheid. Bij duurzaamheid denken we aan meestal CO²-uitstoot, aan groene energie en mobiliteit. Maar duurzaamheid is meer. Ook bewegen en gezondheid kan duurzaam.


Beweging essentieel voor duurzame gezondheid

Terwijl we om de oren worden geslagen met het klimaatprobleem krijgen we steeds meer te kampen met welvaartsziekten. Welvaartsziekten die een gevolg zijn van een ongezonde en sedentaire levensstijl. We zitten stil in de file, we zitten stil als we via een app onze bankverrichtingen of inkopen doen. De jeugd, die moord en brand schreeuwt voor een duurzaam klimaat, zit massaal op het schermpje te tokkelen in koffiesalons, waar ze zoetigheden in grote hoeveelheden verorberen. De welvaartsziekten zijn ook bij hen al zichtbaar. zowel overgewicht en diabetes is enorm toegenomen bij de jeugd, hun algemene fitheid is fel verminderd en ook mentale problemen steken steeds vaker de kop op bij jongeren. 

Terwijl we met man en macht proberen de planeet weer gezond te krijgen, laten we onze eigen gezondheid verkommeren en stapelen we welvaartsziekten op: obesitas, kanker, hart- en vaatziekten. De steeds toenemende allergieën en intoleranties zijn de meest gekende welvaartsziekten. Maar ook rug-, nek- en knieproblemen en andere fysieke klachten ten gevolge van overgewicht, verzwakte spieren en langdurig zitgedrag zijn welvaartsziekten. En dan hebben we het nog niet over dat andere grote luik van de welvaartsziekten, de psychologische klachten. Burn-outs en depressies behoren tot de aandoeningen die een gevolg zijn van onze sedentaire levensstijl.

Minder curatieve medicatie en behandeling, meer preventieve natuurlijke gezondheid

Steeds meer studies wijzen uit dat beweging in de buitenlucht voor elk van deze welvaartsziekten minstens even zinvol is als medicatie. De overheid heeft al enkele stappen in de goede richting gezet met Bewegen Op Verwijzing, waarbij dokters beweging voorschrijven i.p.v. een klassieke medische behandeling. Als we even het kostenplaatje van al die welvaartsziekten erbij nemen, dan is het duidelijk hoe belangrijk sport en beweging in de buitenlucht zijn voor een duurzame toekomst. De kost van al deze welvaartsziekten is enorm groot. Medische behandelingen, medicatie en langdurige werkloosheid kost de staat een bom geld.

Ook voor de werkgever is de kost van (vooral langdurig) ziekteverzuim geen lachertje. Studies hebben uitgewezen dat investeren in beweging rendeert. Laat je werknemers regelmatiger bewegen op het werk en ze worden niet alleen gezonder, maar ook productiever.

Voor jou als individu geldt dezelfde stelling. Regelmatig bewegen verhoogt de kansen op een lang en gezond leven. Een vooruitzicht op een leven met onophoudelijke rug- en knieklachten, met voedingsrestricties en een hoop behandelings- en medicatiekosten  laat ik liever aan me voorbij gaan. Dan ga ik liever wat buiten sporten.

Uiteraard biedt de medische wereld oplossingen voor al deze problemen: ze ontwikkelt voortdurend nieuwe technieken, technologieën en medicamenten Maar een meer duurzame oplossing is eenvoudigweg (meer) bewegen. Je lichaam heeft alles in zich om je geestelijk fit te houden, om weerstand te bieden tegen ziektes, om je knieën en rug sterk te houden. Beweging is de oplossing voor een duurzame en gezonde toekomst



Bikepackvakantie met een zonnepaneeltje achterop om de apparaten voor navigatie en muziek op te laden



Beweging verlaagt de CO²-uitstoot

Wat zeg je, sport verlaagt de CO²-uitstoot? Wel ja, we gaan er prat op , ook al hebben we geen weet van studies die dat aantonen . We kunnen veel argumenten voor die overtuiging bedenken.

Ten eerste nemen fitte mensen al sneller de fiets of gaan ze te voet in plaats van te kiezen voor een gemotoriseerd/e voertuig/oplossing. Een fitte en sportieve persoon heeft immers een sportieve geest en kiest er bewust voor om de verplaatsing op eigen kracht te doen. Een aanzienlijk percentage van de Leuvenaars die met de bus reizen of met de auto rondrijden in de omgeving van Leuven, doen afstanden die perfect te voet of met de fiets kunnen afgelegd worden. Het zou ecologischer zijn om die verplaatsingen op eigen kracht te doen, ook al zijn de voertuigen elektrisch.

Wanneer we naar langere afstanden kijken, laat ons zeggen boven vijftien kilometer, zal een fitte persoon dat nog veel sneller als haalbaar achten en de fiets nemen. Voor een minder fitte persoon klinkt dat al mijlenver. Hij of zij kiest bijgevolg voor de gemotoriseerde oplossing.

We moeten er ook de praktische realiteit bijnemen. Niet zo fitte personen kampen vaker met obstakels zoals overgewicht, rug- en knieklachten, en andere problemen/aandoeningen waardoor het minder evident is om met de fiets of te voet te gaan. Uit ervaring leren we dat veel mensen met overgewicht niet in staat zijn om  tien kilometer te overbruggen met de fiets. Bijgevolg zullen ze veel sneller toevlucht zoeken bij minder groene, gemotoriseerde oplossingen.

Beweging heeft ook zijn effect op senioren. Senioren zijn al soms al wat minder mobiel en zijn genoodzaakt om beroep te doen op de bus of auto. Maar ook daar geldt dat sport en beweging je langer fit houdt en de leeftijd waarop je minder mobiel wordt, kan uitstellen. Mijn vader is bijna 70 jaar en fietst nog gezwind 100 kilometer over Pyreneeëncols. Op diezelfde leeftijd zijn anderen al afhankelijk van de auto of bus voor een verplaatsing van vijf of tien kilometer. Hoe fitter de bevolking, hoe minder we de auto, trein en bus moeten nemen.

Qua CO²-uitstoot kan je het zelfs nog een klein beetje verder drijven. Beweging geeft lichaamswarmte. Mensen die veel sporten hebben een betere lichaamswarmtehuishouding. Zowel thuis als op het werk, als je regelmatig beweegt doorheen je dag, kan je verwarming wat lager staan. Vind je dat larie? Ik daag je uit om verspreid over twee uur 8 keer 30 seconden matig intensief te bewegen.


Buiten bewegen maakt je bewuster van de natuur

Wie buiten beweegt, komt meer in verbinding met de natuur. Voel de wind in je haren, voel de heerlijke winterzon. Geniet van het warme kopje thee, de douche of het haardvuur na je wandeling of training in de frisse buitenlucht. Geniet van lente- en herfstkleuren en -geuren, van bloemetjes, vogels, eekhoorns of een sporadische ree. In een muf ruikend fitnesscentrum word je niet overmand door de schoonheid van de natuur. Achter het stuur van je auto zit je vaak te vloeken op andere chauffeurs in het drukke verkeer, terwijl fietsers genieten van de natuur en buitenlucht. Buiten bewegen maakt ons bewust van de seizoenen en de natuur. Het vergroot onze liefde en aandacht voor de natuur en voor het klimaat.

Dat alles maakt van bewegen, meer bepaald van buiten sporten, een onmiskenbaar onderdeel van een duurzaam toekomstbeleid. Daar staat Fitter&Fitter voor, daar geloven we in, daar gaan we voor!


Groene en sportieve groeten,

Bart Delobel,

Oprichter van Fitter&Fitter



close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x