Fitter&Fitter

Loop naar de noordpool!

2020 is het jaar waarin ik mijn loop- en loopcoachcarrière een nieuwe wending kreeg. De nieuwe uitdaging is er eentje naar het hart van de outdoor liefhebber en loopfanaat. Een vijfdaagse looptocht met Polar Running Expeditions, het team met Dixie Dansercoer. Een tocht doorheen de eindeloze pracht van het ongerepte Groenland, richting de ijskap. Een avontuur bij temperaturen ver onder het nul. Alles om toch maar met onze eigen vingertoppen de ijskap aan te raken. en dan maar hopen dat ze er niet aan blijven plakken.

Oorverdovend gejuich binnensmonds. Eureka! Mijn hart in overdrive. Hiervoor ben ik naar Groenland gekomen. Le moment suprême. Het is 3 uur ’s nachts en ik moet pissen. Voor dit moment heb ik gisterenavond nog een extra tas thee gedronken. Om toch maar zeker te zijn dat mijn blaas zich tegen middernacht zodanig zou vullen dat er geen ontkomen meer aan is. Het is 3 uur ’s nachts en ik moet pissen bij -10°C.


Ik probeer zo geruisloos mogelijk uit mijn slaapzak en tent naar buiten te kruipen. Thomas, die tentgenoot, die mag immers niet wakker worden. Dat zou namelijk de pret bederven. Het is me-time. Het is godverdomme me-time! Ik snoer alles goed aan, zoals vooraf tot in de puntjes uitgetest. Warm wollen onderlijfje, netjes in de thermische onderbroek. Geen zuchtje lucht kan aan mijn vel. Ultra dikke sokken en handschoenen. Muts boven muts, met daarboven nog de kap van mijn donsjasje. Van mannetje met 9% vet naar Michelinmannetje. Gewoon even door die rookwolk van the soundmixshow lopen en 't is gepiept. Onder de muts: mijn hoofdtelefoon met Ara Batur van Sigur Ros

De hemel is helder. Ik loop zo’n 100m weg van het tentenkamp, naar een plek die ik bij daglicht al gespot had. Zicht op het Lake Ferguson, de toendra aan mijn voeten, en met inbegrip van de toendra ook de aarde. De klanken van Ara Batur gedijen perfect bij dit decor, om niet te zeggen dat ze ervoor geschreven zijn. En erdoor. Zonder die natuurlijke pracht had die muziek nooit bestaan. Er priemden mooie voorjaarsbloemen door de laatste restjes sneeuw.


 

De muziek meandert als poollicht in mijn oren. Langzaam maar zeker aan zwelt de muziek aan, net als mijn blaas. Hier heb ik naar uitgekeken. De uitbarsting nadert. Ik doe eerst enkele technische handelingen (geen details :-) ) en dan kan het beginnen. Ik gooi mijn hoofd achterover, blik gericht op de sterren. Vol bewondering voor de natuur en de sterren tuur ik rond, op de nog steeds prachtige, langzame tonen van Ara Batur. De muziek zwelt en zwelt. Tegelijkertijd bouwt de druk in mijn blaas op. De eerste strijders reppen zich al richting urinebuis, klaar om de wereld in te vliegen. De druk wordt onhoudbaar en barst los in een bombastische pracht. (7’45 in het lied). Het pissen kan beginnen. Wild  zwiep ik van links naar rechts, volstrekt in lijn met het bombastische lied, heen en weer. Wat een ontlading, wat een prachtnummer, wat een totaalbeleving. In kringen waar ik me liever ver van distancieer, maken ze gewag van het aartslelijke begrip het en-en-verhaal. Een term die een destructieve kracht heeft voor al wat een gevoel van totaalbeleving in zich draagt.  

Ik besproei een taartstuk van ongeveer één meter 23 centimeter. Straal! Een straal van een straal. Wat een machtig gevoel, daar, in  de volstrekte stilte. Meer één met de natuur bestaat niet. ’s Nachts, als de wereld slaapt, wild heen en weer pissen in de toendra, met zicht op een sterrenhemel die je in ons verlichte Vlaanderen in geen honderd jaar kan zien. Een oerkreet dringt zich op, maar hij komt niet volledig tot volle kracht, omdat ik hem toch wat binnensmonds hou, die kreet. De anderen slapen amper 100m verder. Stel je voor dat iemand zou weten van mijn nachtelijk me-time moment. Neen, dan nog liever mijn oerkreet in afgezwakte versie richting de hemel sturen.

Na een 10-tal uiterst elegante zwiepers over mijn stukje toendrataart begint de motor te pruttelen. De naft is op. Met enkele stuiptrekkingen komt er nog wel iets dat we, met veel zin voor fantasie een straaltje kunnen noemen, maar wanneer de druppels dreigen op mijn gevoerde sneeuwlaarzen te landen, is de drooglegging een ontegensprekelijk feit. Ik groet en dank het firmament en decor voor zoveel schoons en vraag of we dat onder ons kunnen houden. Niemand hoeft dit te weten. Ik leg me op mijn rug, nu zonder muziek, die blijft immers toch nog even in mijn hoofd zweven, en ik geniet nog na. Ik herbeleef het moment opnieuw, tot ik kou begin te krijgen en ga weer slapen. Stilletjes kruip in  de tent weer in. Thomas vraagt of ik ook die uil gehoord heb, of welk dier het ook was. “Ja, die heb ik ook gehoord, Thomas. Ik denk dat dat een uil was.”


Op naar een nieuwe dag vol avontuur met onze Poolexpeditie, een dag met 30 spannende, verrassende kilometers richting de ijskap. Het belooft een dag vol schoonheid en vriendschap te worden. En met een theetje voor het slapen gaan.  

Tot morgen voor meer avonturen uit Groenland.

Bart


Bovenstaand verhaal is louter fictief. Corona heeft er anders over beslist. En die ijskoude temperaturen, nu ja, klimaatopwarming of niet, het is er deze week meer dan 10°C. Ik hoop dat ze die ijskap daar nog een jaartje kunnen vasthouden.

Overigens mijn oprechte excuses aan de vrouwen die enige jaloezie gewaarworden, omdat zij dit bovenstaand plezier van rechtstaand te pissen niet kunnen meemaken.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

Lees meer

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

Lees meer

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

Lees meer

Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

De wereld is de pedalen kwijt. Corona doet de hele wereldpolitiek wild om zich heen slaan. We verstoppen ons letterlijk en figuurlijk achter mondmaskers om de grotere problemen en daarmee onze verantwoordelijkheid en ons falen te ontlopen. Tientallen andere welvaartsziektes richten al jaren meer schade aan dan het C-virus. Ondertussen gaat de planeet in ijltempo naar de vaantjes gaat. Toch zijn we enkel in staat ingrijpende maatregelen te treffen voor Corona. Waarom toch?

Lees meer

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

Lees meer

Creatief maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de genen van Fitter&Fitter

Als de crisis de wereld verlamt, zorgt Fitter&Fitter niet enkel voor een pop-up aanbod aan online diensten voor de eigen klanten. Ook voor studenten, die door de crisis hun stage en dus ook hun studies niet konden afmaken, bedacht Fitter&Fitter in een alternatieve stage.

Lees meer

Lopers groeten hun vrienden en familie, met een selfie met Michiel

Lopers groeten hun vrienden en familie door een foto te nemen op hun trainingsomloop. Hang de leuke prent met Sociaal Incapabele Michiel op op je omloop of in je omgeving en daag je sportvrienden uit om er groetjes te doen aan hun vrienden of familie.

Lees meer

De corona-onderneming

Door Glen Van den Bulcke, gepassioneerd duursporter, sportmanager en coach bij Fitter&Fitter.

Lees meer

Bootcamp voor iedereen

Fitter&Fitter heeft tientallen bootcampSTERREN over heel Vlaams-Brabant, maar de situatie van één van onze trouwste bootcampSTERREN, Elke, is net wat atypischer. Haar verhaal maakt duidelijk dat een Fitter&Fitter-bootcamp voor iedereen kan, dat iedereen welkom is.

Lees meer

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Lees meer

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Lees meer

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Lees meer

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

Lees meer

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

Lees meer

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Lees hier het artikel

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

Lees meer

5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Lees hoe veel lopers worstelen met loopblessures en ontdek met 5 tips hoe jij blessures kan afhouden. Blijf blessurevrij, word sneller, sterker en verbeter je houding met deze tips.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x