Fitter&Fitter

De corona-onderneming

Door Glen Van den Bulcke, gepassioneerd duursporter, sportmanager en coach bij Fitter&Fitter.

Ruim 3 jaar geleden startte ik met ondernemen binnen de sportsector, ik wilde kost wat kost van mijn hobby mijn beroep maken en mijn passie volgen. Ondertussen mijn mede-vennoot bij Fitter&Fitter, maar toen mijn leermeester, Bart Delobel, gaf me in januari 2017 de kans om mee te werken aan tal van projecten, trainingen te geven en bakken ervaring op te doen. Ik greep die kans met beide handen. Sterker nog, ik werkte ook eigen projecten uit zoals de ‘Start2Bootcamp’ binnen tal van Vlaams-Brabantse gemeenten.

Fitter&Fitter groeide snel. Er kwamen trainingen bij, coaches bij. Het was bouwen aan een bedrijf. Stap voor stap, steentje voor steentje. Dat 2020 een serieuze test ging worden voor Fitter&Fitter, dat stond vast. Het is een jaar van heel wat nieuwe projecten en investeringen. Springen, springen en nog maar eens springen, dat doen we, want dat is ondernemen. Maar dat het allemaal zo zou uitdraaien, had niemand verwacht...


Fitter&Fitter en COVID-19

Corona was daar en legde ons hele land plat. Het dagelijkse leven, de sportsector en dus ook Fitter&Fitter. Net als vele andere ondernemingen, was en is dit ook voor ons een zware klap. Al onze trainingen en projecten werden met onmiddellijke ingang stopgezet en we weten niet hoe we hier als bedrijf uit gaan komen.

Vrijdag 13 maart namen we onze verantwoordelijkheid als duurzame en sociaal-geëngageerde onderneming, zowel off- als online. Al onze OFFLINE trainingen en projecten werden met onmiddellijke ingang geschrapt. Gedreven door passie en het besef van het belang van gezond bewegen voor elke mens, zeker in deze corona-tijden, gingen we dan maar ONLINE aan de slag. Vroeger dan verwacht, maar opnieuw werd er dus gesprongen. Eerst en vooral omdat we onze klanten niet in de koude willen laten staan en vervolgens omdat we graag ons steentje aan de maatschappij willen bijdragen in tijden van crisis. Dit gratis en voor niets. Waarom?

Wel... Omdat beweging essentieel is voor een goede mentale en fysieke gezondheid, maar ook onderdeel is van een duurzame gezondheid en toekomst. #Blijfinuwkot heeft een niet te onderschatten invloed op de fysieke maar vooral mentale gezondheid van mensen. Met #QUARANTRAINING proberen wij hier dus wat aan te doen. Een ludieke, speelse en interactieve online workout via Facebook-live die je achteraf ook nog kan bekijken/volgen op Facebook of Youtube. Klinkt goed, toch? Niemand van ons dreamteam had ook maar enige ervaring met online trainingssessies, maar al doende leert men, toch? Zeker datte.

Maandag 16 maart was het zover, de eerste #QUARANTRAINING (van een hopelijk niet te lange reeks) werd gelanceerd.  HLN schreef  een artikel over ons initiatief en vlak voor de eerste sessie belde ook Studio Brussel ons nog even op. Het evenement ging al een tijdje viraal. Geweldig! Maar de spanning nam alleen maar toe...

Ik mocht, als eerste coach, de spits afbijten. Goh, wat was me dat spannend. Het was lang geleden dat ik nog zo’n zenuwen had. Die vielen echter instant weg toen de #QUARANTRAINING startte. Ik amuseerde me rot vanaf de eerste seconde en meer dan 100 mensen volgden die eerste sessie, een schot in de roos!

"Die eerste live-training was nog maar net bezig en het besef kwam onmiddelijk binnen: dit was de juiste zet, dit is 200% waarvoor Fitter&Fitter staat, maar dan online. Yes!

Creatieve duizendpoten zijn vaak vervelende beestjes voor een gewone duizendpoot zoals ik. Een gewone duizendpoot houdt namelijk graag de touwtjes in handen en daar durven die vervelende creatieve beestjes wel eens een stokje voor steken. MAAR toch zijn ze onmisbaar. Ze denken steeds weer out of the box en dat is meer dan welkom, zeker in tijden van crisis. Wat ik de afgelopen week zag gebeuren bij Fitter&Fitter, overtreft mijn stoutste verwachtingen.

"De corona-crisis, een waar festijn voor creatieve duizendpoten.

Dit alles was nooit tot stand gekomen zonder de 2 creatieve duizendpoten die Fitter&Fitter bezit: Bart en Dries, een welgemeende merci!

Ook al onze andere coaches/springertjes zetten zich, volledig onbezoldigd, mee in en helpen waar nodig. Zo gaven Mona en Lorijn afgelopen woensdag nog een knaltraining van formaat. Ik denk dat de mensen die meededen, vandaag nog niet recht geraken (ik spreek absoluut niet voor mezelf hoor). Maar hey, ’t was plezant hé, toch? Ook aan hen, een welgemeende merci!


Het strafste werk komt naar mijn mening echter van de sporty spices zelf. Zij sporten er op los, delen ons initiatief als bezetenen en zorgen er zo samen met ons voor dat de wereld Fitter&Fitter en de #QUARANTRAINING leert kennen. Ik ben zo dankbaar voor alle lieve en enthousiaste reacties die wij dagelijks mogen ontvangen. Het geeft ons team telkens weer de energie om door te gaan. Ook voor jullie dus, een dikke, welgemeende merci!


Voor al wie graag deelneemt aan onze #QUARANTRAINING:

Je kan ons initiatief  steunen door een vrije donatie die wordt gekoppeld aan een goed doel. Je steunt bij elke donatie  ook de VL@S, de Vlaamse actieve senioren vzw. Onze senioren zijn één van de zwaarst getroffen bevolkingsgroepen vanwege hun minder sterke weerstand. Zo steken wij ze graag een hart onder de riem.


De CoronaRUN

Wat een voorjaar ging het worden. Nog nooit trainde ik zo hard. Mijn PR op de halve marathon moest en zou op 29 maart in Gent sneuvelen. Ook de week nadien zou een loopfeestje worden tijdens de marathon van Parijs. Helaas pindakaas, Corona besliste daar anders over. Wat was me dat balen zeg, en velen balen ongetwijfeld met mij mee. Op zo'n moment heb je de keuze (JA, je hebt altijd een keuze, vergeet dat niet):

1. Je blijft bij de pakken zitten want waarom zou je nog trainen? Heel je voorjaar is toch om zeep.
2. Je blijft bewegen/trainen en maakt er het beste van. Je bent namelijk dankbaar dat je het nog mag/kan.

Ik moet je vast niet vertellen voor welke optie ik heb gekozen.

Blijven bewegen is essentieel voor een duurzame gezondheid. Je verbetert je immuunsysteem en je bent minder vatbaar voor ziekten. Dus ook voor ‘Corona’. Dit betekent echter niet dat je elke keer weer tot ‘het gaatje’ moet gaan, want hard trainen zorgt er dan weer voor dat je immuunsysteem minder sterk is en dan ben je dus weer vatbaarder. Rust is en blijft net zoals een gezonde en evenwichtige voeding en luisteren naar je lichaam essentieel in dit hele gegeven.

Gent was hoe dan ook plots heel ver weg en wat moest ik dan toch met al die trainingen en de (top)vorm? Ik had dan wel besloten om te blijven trainen maar het bleef toch een zure appel aangezien ik dat PR op die halve marathon als voorjaarsdoel in 2020 had gesteld. Ik kreeg het maar niet uit mijn hoofd. Je kent dat wel hé. ;-)

Plots zag ik bericht van de ‘CORONARUN’ verschijnen van collega-ASICS Frontrunner uit Nederland, Dennis Licht. Ik was meteen verkocht en schreef me in. Waarom? Wel...

De CoronaRun betekent virtueel hardlopen. Je neemt deel aan een race wanneer je wil en in jouw eigen omgeving. Er is in tegenstelling tot officiële races geen tijdslimiet, er zijn geen andere hardlopers en ook de route staat niet vast. Alleen het bereiken van je eigen doel telt, hoe klein of groot dit doel ook is.
Het concept is simpel: je betaalt voor inschrijving, rent de gevraagde afstand en krijgt een medaille op de post, leuke herinnering toch? 
De opbrengst gaat integraal naar het Nationaal Ouderenfonds in Nederland en zo draagt ook dit creatieve initiatief z’n steentje bij in tijden van crisis. 


Net zoals onze #QUARANTRAINING, zet en houdt de CORONARUN mensen in beweging in deze corona-tijden. Ik kan dan ook niet anders dan dit geweldige initiatief steunen. Samen bereiken we immers veel meer.

Zo besliste ik om zondag 29 maart mijn eigen wedstrijd te lopen. Ik ga de strijd aan met mezelf en ga voor dat PR op de halve marathon, alleen, met fietsbegeleiding van mijn vriendin. Dit alles onder het volgende motto.

“If it’s on Strava, It DID happen.”


De corona-samenleving

Het is me wat, die bizarre tijden, maar hey! Show must go on, hoe dan ook. Knop omdraaien en gaan.
Onze samenleving veranderde van de ene dag op de andere, maar Fitter&Fitter en veel andere ondernemingen pasten zich aan. In tijden van nood is creatief ondernemen een must. Als je iets echt wil, dan kan het, dat zie je ook aan alle mooie initiatieven die vandaag de dag het levenslicht zien.

Veel ondernemingen zullen straks, ondanks alle overheidssteun, heel blij zijn wanneer ze nog een nagel hebben om aan hun gat te krabben. Ook mijn bedrijf, Fitter&Fitter, verdient voor alle duidelijkheid geen rotte bal op dit moment, maar dat interesseert ons niet. De passie en missie om mensen op een gezonde manier in beweging te zetten, blijft zo sterk en overheerst. De positieve en enthousiaste feedback die we dagelijks van tientallen deelnemers (klanten en niet-klanten) mogen ontvangen is werkelijk hartverwarmend. Dit alles geeft ons de energie om door te gaan tot het einde der geïsoleerde tijden.

Op dit moment spookt er toch wel wat onzekerheid rond in mijn hoofd, maar is dat wel nodig? Zal onze samenleving na deze crisis nog wel zoals vanouds zijn? Veel ondernemingen vandaag de dag verkiezen duidelijk een hart van goud boven het goud zelf. Dat ontroert en geeft hoop. Hoop die we kunnen gebruiken om, op een duurzame en verantwoorde manier, de samenleving van morgen te creëren. Een samenleving waar indringers zoals Corona geen kans hebben. Together, we can beat Corona.

Geïsoleerde doch warme groetjes,
Glen


Life is better when you’re fit.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

Lees meer

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

Lees meer

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

Lees meer

Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

De wereld is de pedalen kwijt. Corona doet de hele wereldpolitiek wild om zich heen slaan. We verstoppen ons letterlijk en figuurlijk achter mondmaskers om de grotere problemen en daarmee onze verantwoordelijkheid en ons falen te ontlopen. Tientallen andere welvaartsziektes richten al jaren meer schade aan dan het C-virus. Ondertussen gaat de planeet in ijltempo naar de vaantjes gaat. Toch zijn we enkel in staat ingrijpende maatregelen te treffen voor Corona. Waarom toch?

Lees meer

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

Lees meer

Creatief maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in de genen van Fitter&Fitter

Als de crisis de wereld verlamt, zorgt Fitter&Fitter niet enkel voor een pop-up aanbod aan online diensten voor de eigen klanten. Ook voor studenten, die door de crisis hun stage en dus ook hun studies niet konden afmaken, bedacht Fitter&Fitter in een alternatieve stage.

Lees meer

Lopers groeten hun vrienden en familie, met een selfie met Michiel

Lopers groeten hun vrienden en familie door een foto te nemen op hun trainingsomloop. Hang de leuke prent met Sociaal Incapabele Michiel op op je omloop of in je omgeving en daag je sportvrienden uit om er groetjes te doen aan hun vrienden of familie.

Lees meer

Loop naar de noordpool!

2020 is het jaar waarin ik mijn loop- en loopcoachcarrière een nieuwe wending kreeg. De nieuwe uitdaging is er eentje naar het hart van de outdoor liefhebber en loopfanaat. Een vijfdaagse looptocht met Polar Running Expeditions, het team met Dixie Dansercoer. Een tocht doorheen de eindeloze pracht van het ongerepte Groenland, richting de ijskap. Een avontuur bij temperaturen ver onder het nul. Alles om toch maar met onze eigen vingertoppen de ijskap aan te raken. en dan maar hopen dat ze er niet aan blijven plakken.

Lees meer

Bootcamp voor iedereen

Fitter&Fitter heeft tientallen bootcampSTERREN over heel Vlaams-Brabant, maar de situatie van één van onze trouwste bootcampSTERREN, Elke, is net wat atypischer. Haar verhaal maakt duidelijk dat een Fitter&Fitter-bootcamp voor iedereen kan, dat iedereen welkom is.

Lees meer

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Lees meer

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Lees meer

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Lees meer

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

Lees meer

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

Lees meer

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Lees hier het artikel

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

Lees meer

5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Lees hoe veel lopers worstelen met loopblessures en ontdek met 5 tips hoe jij blessures kan afhouden. Blijf blessurevrij, word sneller, sterker en verbeter je houding met deze tips.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x